Μονή Αγίας Τριάδας | Λιβάδι

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στο Λιβάδι βρίσκεται έξω από το χωριό. Το παρεκκλήσι του Άγιου Χαραλάμπους είναι μονόχωρος ναός με δίρριχτη στέγη και φέρει ημερομηνία ανακαίνισης το έτος 1761.
Χάνι Χατζηγώγου

Το χάνι του Χατζηγώγου. Το 1912, στη μάχη του Σαρανταπόρου, αποτέλεσε το στρατηγείο του ελληνικού στρατού ενώ σήμερα είναι μουσειακός χώρος. Η μάχη του Σαρανταπόρου: Ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε τον πόλεμο κατά των Τούρκων στην Ελασσόνα. Τον Οκτώβριο του 1912 στρατοί των τεσσάρων συμμαχικών βαλκανικών χωρών εισέβαλαν στο ευρωπαϊκό έδαφος ταυτόχρονα. Ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε […]
Μονή Αγίας Τριάδας | Γιαννωτά

Εξωτερική εικόνα και τοιχογραφίες από το καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας στα Γιαννωτά, το οποίο σώθηκε μετά την πυρκαγιά του 1866. Η μονή ανεγέρθηκε το 1755.
Μονή Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης

Η Μονή του Αγίου Αντωνίου της Κοκκινόγης, είναι μεταβυζαντινής εποχής και χτίστηκε το 1755. Τα γύρω κτίσματά του είναι πέτρινα και κάτω απ’ το ναό υπάρχει μια μοναδική υπόγεια κρυψώνα.
Λιβάδι

Το ιστορικό χωριό Λιβάδι βρίσκεται στις πλαγιές του Τίταρου σε υψόμετρο 1.181μ. και περιβάλλεται από τις βουνοπλαγιές των Πιερίων, του Ολύμπου και των Καμβουνίων. Προς τα ανατολικά έχει θέα τις κορυφές και τις πλαγιές του Ολύμπου. Νότια και δυτικά ο ορίζοντας φτάνει μέχρι τον Κόζιακα. Πρόκειται για ένα σαγηνευτικό τοπίο με εκτεταμένες αναδασώσεις στην περιοχή που περιβάλει την κωμόπολη. Η ίδρυση του Λιβαδίου έγινε το 17ο αιώνα ενώ το 18ο το χωριό παρουσίασε μεγάλη οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και συμμετείχε σε όλα τα επαναστατικά κινήματα της περιοχής του Ολύμπου.
Καρυά

Το χωριό Καρυά βρίσκεται σε ένα κοίλωμα του Κάτω Ολύμπου σε υψόμετρο 900μ. και λόγω του ιδιαίτερου φυσικού της κάλλους, έχει αποκτήσει παραθεριστικό χαρακτήρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, που είτε μένει στην περιοχή, είτε περνώντας από την Καρυά και τα δάση του Κάτω Ολύμπου, μπαίνει στο νομό της Πιερίας με πρώτη στάση τα παράλια της Λεπτοκαρυάς. Από δω ξεκινάνε οι ορειβάτες οι οποίοι κατευθύνονται προς τις κορυφές Μεταμόρφωση 2.699μ., Φράγκου τ’ Αλώνι 2.677μ. και την κορυφή Εννέα Πύργους 2.450μ. Η περιοχή βορειοανατολικά του χωριού είναι γεμάτη από δάση πεύκου, έλατου, βαλανιδιάς και οξιάς σε έκταση 40.000 στρεμμάτων.
Αρχαιολογικός χώρος Πυθίου

Οι ανασκαφές που έγιναν στο Πύθιο έφεραν στο φως το ναό του Ποσειδώνα του 4ου π.Χ. αιώνα και διάφορους θρησκευτικούς χώρους πλάι στο ναό. Βρέθηκε ακέφαλο άγαλμα άνδρα, που ταυτίζεται με το θεό Απόλλωνα και στόχος των αρχαιολόγων είναι να ανακαλυφθεί ο λαμπρός ναός του.
Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος | Δολίχη

Η Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Δολίχη είναι βυζαντινό μνημείο του 13ου αιώνα. Το εσωτερικό του ναού κοσμείται από υπέροχες τοιχογραφίες.
Μονή Ολυμπιώτισσας

Η Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μοναστηριακά σύνολα του θεσσαλικού χώρου. Το καθολικό της μονής είναι ναός τετράστυλος και τιμάται στη μνήμη της Παναγίας. Η ίδρυσή της ανάγεται στο 14ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες έγιναν με την ανοικοδόμηση του ναού, αλλά επισκευάστηκαν το 1643.
Ελασσόνα

Η Ελασσόνα κράτησε σχεδόν ακέραια την ομηρική ονομασία της Ολοσσόν. Ο Όμηρος την αναφέρει σαν «Λευκή Ολοσσόν», ως πόλη που έλαβε μέρος στην τρωική εκστρατεία με αρχηγό τον Πολυποίτη και με 40 καράβια συμμετοχή. Αρχικά κατοικήθηκε απ’ τους Λαπίθες, αλλά εκείνοι που την έκαναν σημαντική πόλη ήταν οι Περραιβοί. Υπήρξε η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα […]
Αρχαιολογικός χώρος Αζώρου

Οι ανασκαφές στην Άζωρο ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1995. Το τείχος που εντοπίστηκε είναι μοναδικό στο είδος του χτισμένο από πολυγωνικές πέτρες. Στην ίδια περιοχή ανακαλύφθηκε και ένας τάφος γυναίκας που κρατούσε το παιδί της στην αγκαλιά. Στον αρχαιολογικό χώρο αποκαλύφθηκαν τάφοι, δημόσια κτίρια και ένα σημαντικό βυζαντινό νεκροταφείο στο οποίο υπάρχει κοιμητηριακός ναός και σταυρόσχημο βαφτιστήριο. Η κορυφή Καστρί, ακριβώς πάνω από το χώρο των ανασκαφών, αποτελούσε την ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Έχουν βρεθεί δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές, η μία στη θέση ακρόπολη του Αγίου Αθανασίου και η άλλη στη θέση Παλαιοκκλήσι, που χρονολογείται στον 7ο αιώνα.
Μονή Κανάλων

Η Μονή των Κανάλων βρίσκεται σε πανοραμική τοποθεσία στη νοτιοανατολική πλευρά του Ολύμπου και απέχει 6 χλμ. από το χωριό Καρυά. Η ονομασία της μονής αποδίδεται στους τέσσερις χείμαρρους-κανάλια, οι οποίοι είχαν τις πηγές τους κοντά στο μοναστήρι και σχημάτιζαν το ποτάμι Ζηλιάνα. Τη μονή πλαισιώνουν πυκνά δάση από έλατα, κουκουναριές και βαλανιδιές. Το μοναστήρι είχε καταρρεύσει και τα κελιά ήταν ερειπωμένα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2001 όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και καλόγριες ξανάνοιξαν τις πόρτες στο κοινό. Μέσα στον περίβολο του ναού υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου του 1681 με υπέροχες νωπογραφίες. Το καθολικό της, που είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου, είναι τρίκλιτη θολοσκεπής εκκλησία που ξαναχτίστηκε το 1883.
Ναός Αγίου Νικολάου | Τσαριτσάνη

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Τσαριτσάνη χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Ο ναός εσωτερικά είναι καλυμμένος με σπάνιες τοιχογραφίες, από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή του «ζωδιακού κύκλου», ο «καιρός του χρόνου» και η «ρίζα του Ιεσσαί», μια πελώρια σύνθεση μήκους πεντέμισι μέτρων που περιλαμβάνει ενενήντα μορφές και μεταξύ αυτών δώδεκα ολόσωμους σοφούς της αρχαιότητας.
Πύθιο

Το χωριό Πύθιο είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο στα δυτικά στους δυτικούς πρόποδες του Ολύμπου. Υπήρξε πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Περραιβών καθώς ήταν μία από τις τρεις πόλεις της Περραιβικής Τριπολίτιδας.
Τσαριτσάνη

Στον Ελασσονίτικο κάμπο σε μικρή απόσταση από την Ελασσόνα, βρίσκεται η Τσαριτσάνη, πολύ γνωστή για τη μεγάλη ακμή της στα γράμματα και τις τέχνες. Tη μεγάλη της ανάπτυξη γνώρισε το 1750 με 1830 όταν οι κάτοικοί της ασχολήθηκαν με τη βαφή κόκκινων νημάτων και τη μεταξοκαλλιέργεια. Η Τσαριτσάνη χωρίζεται στη μέση από το χείμαρρο Ξηριά […]
Κοκκινοπηλός

Το χωριό Κοκκινοπλός ή Κοκκινοπηλός, είναι τόπος παραθέρισης και ξεκούρασης καθώς είναι το ψηλότερο απ’ όλα τα χωριά του Ολύμπου. Έχει υψόμετρο 1.150μ. και εντυπωσιάζει με τα πετρόχτιστα σπίτια του σκαρφαλωμένα στην πλαγιά του βουνού. Η ονομασία του συνδέεται με το κοκκινόχωμα, το οποίο είναι κύριο συστατικό του χωριού. Λόγω των ιδιαίτερων χωμάτων της περιοχής, οι κάτοικοι εκτός από την κτηνοτροφία, την υλοτομία και τη γεωργία, ασχολήθηκαν και με την παραγωγή ασβέστη.
Μαμαλή | Βερδικούσια

Το δάσος Μαμαλή, έξω από τη Βερδικούσια, αποτελεί έναν φυσικό παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας. Κάθε χρόνο, φιλοξενεί το Mountain Enduro Camp, ένα τριήμερο κατασκηνωτικό φεστιβάλ γεγονός που συγκεντρώνει οδηγούς μηχανών enduro από όλη την Ελλάδα, προσφέροντας διαδρομές μέσα σε πυκνή βλάστηση και εντυπωσιακά τοπία. Εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες, η […]
Αρχαιολογικός χώρος Σαρανταπόρου

Το Σαραντάπορο, στη βόρεια Θεσσαλία, φιλοξενεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που αποκαλύπτει την ιστορία της περιοχής από την αρχαιότητα έως τη βυζαντινή εποχή. Στην περιοχή σώζονται τα ερείπια αρχαίας πόλης, περιτριγυρισμένης από ισχυρό τείχος του 3ου αιώνα π.Χ. Στο κέντρο της πόλης έχει αποκαλυφθεί δημόσιο συγκρότημα με στοά κιόνων από πωρόλιθο, προσφέροντας θέα προς τον Όλυμπο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Καστρί της Δολίχης, μια οχυρωμένη ακρόπολη της πρώιμης βυζαντινής εποχής, όπου έχουν ανασκαφεί τμήματα τείχους, παλαιοχριστιανικές βασιλικές και άλλα κτίρια. Οι θέσεις αυτές ερευνήθηκαν ανασκαφικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και αποτελούν σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Μονή Βαλέτσικο (Άγιος Δημήτριος) | Τσαριτσάνη

Η Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης, είναι χτισμένη σε απόκρημνη πλαγιά με άγρια βλάστηση σε υψόμετρο 800 μ., λίγα χιλιόμετρα από την Τσαριτσάνη, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά και ιστορικά κέντρα της περιοχής. Η ίδρυσή της ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, με την παράδοση να την χαρακτηρίζει «χιλιόχρονη μονή». Το καθολικό της, κτίσμα του 14ου αιώνα από τον Σέρβο δεσπότη Συμεών Ουρέση, διατηρεί σημαντικές τοιχογραφίες και τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Δημητρίου.
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η μονή υπήρξε καταφύγιο αγωνιστών, τόπος αντίστασης και πνευματικής ανάτασης, φιλοξενώντας προσωπικότητες όπως τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα και την Εθνική Αντίσταση, ενώ συνδέεται οπτικά και επιχειρησιακά με άλλα μοναστήρια της περιοχής. Παρά τις καταστροφές του 20ού αιώνα, ανακαινίστηκε και επανδρώθηκε ξανά το 2015, συνεχίζοντας την πλούσια παράδοσή της ως ζωντανό μνημείο πίστης και ιστορίας.
Μονή Παλαιοκαρυάς | Κρανιά

Η Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (γνωστή ως Μονή Παλαιοκαρυάς), κοντά στην Κρανιά της Ελασσόνας. Ιδρύθηκε το 1630. Από τις εγκαταστάσεις της σώζεται μόνο το καθολικό και ένας πύργος.
Δομένικο

Το Δομένικο, ένας ζωντανός οικισμός του Δήμου Ελασσόνας, βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή δυτικά του Τιταρήσιου ποταμού και διατηρεί έντονο το ιστορικό και θρησκευτικό του αποτύπωμα. Είναι ένα από τα επίσημα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, καθώς τον Φεβρουάριο του 1943 υπήρξε τόπος εκτελέσεων και εμπρησμών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με δεκάδες αμάχους να χάνουν τη ζωή τους και το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού να καταστρέφεται.
Ιδιαίτερα πλούσιο είναι και το θρησκευτικό τοπίο του χωριού. Κεντρικός ναός είναι ο Άγιος Γεώργιος, σημαντικός μεταβυζαντινός ναός με αξιόλογες τοιχογραφίες και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα στη Θεσσαλία.
Λίγο έξω από το χωριό, σε ένα δροσερό φυσικό τοπίο με πλατάνια και μουριές, δεσπόζει η Παναγία Βρυζόστι (χρονολογημένη στα έτη 1607–1611), με υπέροχη θέα στον κάμπο της Ποταμιάς. Δίπλα της βρίσκονται τα ερείπια παλιού νερόμυλου, που θυμίζουν τη σημασία της περιοχής για την τοπική αγροτική παραγωγή.
Λίμνη Κεφαλόβρυσου

Η τεχνητή λίμνη, δίπλα στο χωριό Κεφαλόβρυσο, έχει εμβαδόν 25.000τ.μ. Τα νερά της πηγάζουν από τις πλαγιές του Τιτάριου και καταλήγουν στον Πηνειό. Κεφαλόπουλα, μπριάνες, πέστροφες και καραβίδες ζουν στα νερά της λίμνης και φτάνουν στα πιάτα των ντόπιων και των επισκεπτών του τόπου.
Μονή Ανάληψης | Καλύβια Αναλήψεως

Μόλις τρία χιλιόμετρα δυτικά της Συκέας Ελασσόνας, η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος αποτελεί έναν σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό προορισμό της Βόρειας Θεσσαλίας. Αν και φέρει το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πανηγυρίζει ανήμερα της Αναλήψεως, συνδέοντας την παρουσία της με βαθιές πνευματικές ρίζες. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τους μοναχούς Ιωακείμ, Ιωάννη και Διονύσιο, η Μονή αποτέλεσε φάρο πίστης και αντίστασης κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.
Το Καθολικό της μονής είναι σταυροειδές με εντυπωσιακό οκταγωνικό τρούλο, φιλοξενεί εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες του 1650, με σκηνές από τη θεία λειτουργία και μορφές αγίων. Εντός του εξωνάρθηκα, το μικρό αγίασμα με το πηγάδι του, που κατά την παράδοση γέμιζε μόνο κατά την εορτή της μονής, προσελκύει μέχρι σήμερα πλήθος πιστών. Από το 1988, μια γυναικεία αδελφότητα συνεχίζει με ζήλο την αναστήλωση και πνευματική ζωή της Μονής Αναλήψεως, διατηρώντας ζωντανό το θρησκευτικό αποτύπωμα της περιοχής.
Χιονοδρομικό Κέντρο Ολύμπου (Βρυσοπούλες)

Το Χιονοδρομικό Kέντρο Ολύμπου (Βρυσοπούλες), ανήκει στον ελληνικό στρατό και είναι ο μοναδικός χώρος οργανωμένου σκι στον Όλυμπο. Ιδρύθηκε το 1934 και από το 1960 εκπαιδεύει στελέχη του ελληνικού στρατού, σε υψόμετρο 1.805 μ., πάνω από τη χαράδρα «Μαυρατζά» στην νότια πλευρά του Ολύμπου. Το καταφύγιο βρίσκεται μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού […]
Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού

Η Μονή Σπαρμού βρίσκεται στις πλαγιές του Ολύμπου και χτίστηκε το 16ο αιώνα. Το 18ο αιώνα έφτασε να έχει 150 μοναχούς και μια τεράστια κτηματική περιουσία. Το καθολικό του είναι μια μικρή μονόχωρη βασιλική με νάρθηκα αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και στολισμένη με πολύ ωραίες τοιχογραφίες του 19ου αιώνα.
Ασκηταριά Πυθίου

Στους δυτικούς πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στο χωριό Πύθιο, σώζονται μέσα σε σπήλαια δύο εκκλησάκια – παλιά ασκηταριά αναχωρητών μοναχών, που διατηρούν τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.
ΟΛΥΜΠΟΣ

Ο Θεσσαλικός Όλυμπος, η ανατολική πλευρά του μυθικού βουνού, προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρόσβαση από την Ελάσσονα είναι εύκολη, καθιστώντας την ιδανικό σημείο εκκίνησης για εξερεύνηση. Το Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου, το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1938, φιλοξενεί μια πλούσια βιοποικιλότητα με περισσότερα από 1.700 είδη φυτών, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά. Τα μονοπάτια του πάρκου οδηγούν μέσα από δάση, φαράγγια και αλπικά τοπία, προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες στους πεζοπόρους και τους λάτρεις της φύσης. Η περιοχή του Ολύμπου φιλοξενεί σημαντικά μοναστήρια ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας.
Στην περιοχή του Ολύμπου διασώζονται σημαντικά μοναστήρια με ιστορική και θρησκευτική σημασία. με κορυφαία τη βυζαντινή μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μονές Αγίας Τριάδας Σπαρμού, Θεοτόκου Κανάλων, Αγίας Τριάδας Λιβαδίου και Αγίου Δημητρίου Βαλέτσικο. Τα περισσότερα είναι χτισμένα ή ανακαινισμένα τον 17ο και 18ο αιώνα, περίοδο άνθισης του μοναχισμού στην παρολύμπια περιοχή και γενικότερα στη Θεσσαλία. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα καθολικά (κεντρικές εκκλησιές) αρκετών διαλυμένων μοναστηριών όπως του Αγίου Αθανασίου Τσαριτσάνης και του Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης.
Το φυσικό τοπίο του Θεσσαλικού Ολύμπου χαρακτηρίζεται από εναλλαγές δασών, αλπικών λιβαδιών και απότομων κορυφών, προσφέροντας καταφύγιο σε σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για την κτηνοτροφική της παράδοση, με την παραγωγή φημισμένων τοπικών προϊόντων όπως η φέτα Ελασσόνας, το μέλι και τα αρωματικά βότανα, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής γαστρονομίας.
Ο Θεσσαλικός Όλυμπος συνδυάζει αρμονικά τη φυσική ομορφιά, την ιστορική κληρονομιά και την παραδοσιακή ζωή, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες που αναζητούν τόσο την περιπέτεια όσο και την πολιτιστική ανακάλυψη.